VOEDING EERST


Kent u de uitspraak “Je voeding is je medicijn, je medicijn je voeding” van Hippocrates, Griekse grondlegger van de moderne geneeskunde, 460 v.Chr.? Hij was de eerste die geneeskunde wetenschappelijk benaderde terwijl iedereen dit deed door middel van aanbidding van de goden. Duizenden jaren later is deze uitspraak nog steeds bijzonder. Bij HVC-Vision onderstrepen wij de uitspraak van Hippocrates.


Tijd voor verandering

Volgens de overheidssite Volksgezondheidenzorg neemt het aantal mensen met één of meerdere chronische aandoeningen steeds meer toe. Op 1 januari 2018 was het aantal Nederlanders met een of meerdere chronische aandoeningen al 9,9 miljoen. Dit was toen 58% van de bevolking! Anno 2021 is dit aantal alleen maar toegenomen. Het wordt tijd dat wij wakker worden en gaan investeren in onze gezondheid. Het gaat niet vanzelf!

Met ons gezond boerenverstand moeten wij toch vaststellen dat er iets moet veranderen? Einstein zei eens: “Het is waanzin om keer op keer hetzelfde te doen en verschillende resultaten te verwachten.”

Veranderen van voedingspatroon en lifestyle is moeilijk. Het oude voedingspatroon is ingesleten, met de paplepel ingegoten. Probeer dat maar te veranderen! Voeding is passie en wij moeten als mens niet denken dat wij alles ongestraft kunnen eten, ook al adviseert het voedingscentrum het wel. De adviezen van het Voedingscentrum zijn generiek en niet diepgaand afgestemd op het individu. Bij HVC-Vision werken wij volgens de laatste voedingsinzichten en geven adviezen en begeleiding op maat om u voedingpatroon en lifestyle te verbeteren.

Voeding is complex

Voeding is complex en altijd de basis voor een goede gezondheid. In toenemende mate krijgt men chronische aandoeningen die bijna allemaal voedings-gerelateerd zijn. Een klein deel is erfelijk, maar ook dan kan deze erfelijkheid met voeding worden aangepakt om de kwaliteit van het leven te verbeteren. In sommige gevallen treedt gewoon genezing op. Diabetes type 2 is een goed voorbeeld. Jaren dacht men dat het niet te genezen was. Tegenwoordig weten wij wel beter.

Voeding vóór medicatie

Door voedingsaanpassing, soms ondersteund met supplementen, hoeft medicatievaak niet de eerste oplossing te zijn. Medicijnen zijn in veel gevallen de behandeling van een symptoom, niet de ziekte/chronische aandoening. Ook bij diabetes type 2 is dit het geval. Insuline en andere diabetes medicatie genezen niet. Dit is daarom ook de reden waarom het coronavirus vooral de groep diabetici fataal is geworden. Het lichaam vraagt niet om medicijnen, het verlangt naar goede en juiste voeding. Dit kan voor ieder individu net iets anders zijn. Ieder mens is immers uniek.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u werken aan een betere gezondheid en quality of life?